Klanten geven ons een 9.1 op Kiyoh
Menu sluiten

5 tips om je tuin winterklaar te maken

tuinafval-afvalpartner

 

Met de winter in aantocht is het weer tijd om de tuin winterklaar te maken. Oktober en november zijn de perfecte maanden om wat belangrijke tuinklussen op te pakken. Hoe pakt u dit precies aan? En hoe voert u het tuinafval af? Afvalpartner.nl geeft 5 praktische tips om de tuin voor te bereiden op de winter.

Waarom moet je de tuin winterklaar maken?


De een houdt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk: vrieskou. Hoe dan ook, brengt de winter vorst met zich mee. De planten en bloemen in uw tuin zijn hier vaak niet tegen op gewassen. Om te zorgen dat jouw tuin de vriestemperaturen overleefd, maak je de tuin winterklaar. Door juist in deze periode jouw erf aan te pakken, bevorder je de groei in de lente.


1. Zorg voor het juiste materiaal

Wie flink gaat tuinieren, moet zich goed voorbereiden. Zorg daarom voor goed materiaal, zoals een scherpe heggenschaar en een snoeischaar. Na het aanpakken van de tuin verzamel je flink wat tuinafval. Denk daarom van tevoren al aan de juiste manier om dit af te voeren. Past het niet meer in je eigen groencontainer? Huur dan een container voor het afvoeren van tuinafval. Voor grote hoeveelheden scheelt dit veel tijd. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen rekening te houden met openingstijden van de milieustraat.  


2. Maak het gazon schoon

Maai voor de laatste keer dit jaar het gazon. Zodra de temperatuur onder de 6 graden komt, groeit het gras niet meer. Voorzie het gazon eventueel van een laag wintermest. Dit gaat mosgroei tegen en zorgt voor versterking van het gazon. Vallen er tijdens de herfst en winter veel bladeren op je gras? Hark deze weg dan wel weg, zodat het gras licht blijft opvangen. Zo voorkom je dat het gras geel wordt. De afgevallen bladeren gooi je in de groencontainer.


3. Snoeien van heggen en bomen

Het snoeien van heggen, bomen en planten doe je tijdens de herfstmaanden. Als je snoeit terwijl het vriest, ‘bloeden’ de snijwonden.  Inventariseer allereerst welke bomen en planten er in je tuin staan. Sommige bomen moeten volledig worden teruggesnoeid. Heggen en heesters snoei je tot driekwart af. Wil je niet dat je tuin naderhand vol ligt met snoeiafval? Met een groencontainer voer je tuinafval gemakkelijk en snel af. Bestel de container in elk gewenst formaat. We leveren deze voor de deur af.


4. Planten en borders winterklaar maken

Eenjarige planten hebben inmiddels hun beste tijd gehad. Deze zijn uitgebloeid en moet je in de herfst met wortel en al uit de grond trekken. Doe je dit pas tijdens of na de vorst, rotten en stinken de stengels. Verzamel alle oude planten op één hoop en verwerk het met de rest van je groenafval. Planten met een langere levensduur snoei je terug. Dit geldt ook voor bloemen, zoals rozen. Wil je de vaste planten extra beschermen? Bedek ze tijdens de vorst met gaas, een rietmat of noppenfolie. De planten in de borders kun je bedekken met de gevallen bladeren. Zo bescherm je ze ook tegen de grootste kou.


5. Tuin verbouwen in de winter? Denk aan de afvalstromen

Nieuwe bestrating, schuttingen en planten. De winter is de ideale periode om de tuin te verbouwen. Zo zit je er met het aanbreken van de lente weer helemaal netjes bij. Bij een tuinrenovatie ontstaat er vaak meer afval dan in uw container past. Het is daarom raadzaam van tevoren te bedenken hoeveel afval en welk afval er vrijkomt. Bereid je goed voor en huur de juiste afvalcontainer. Zit u bijvoorbeeld met veel zand na de verbouwing? Helaas kun je dit niet gratis inleveren bij de milieustraat. Het huren van een container voor schone grond is daarom de perfecte oplossing.

Waar breng ik het afval naar toe?

Bespaar tijd, geld en moeite met het huren van een container voor uw tuinafval. Afvalpartner.nl plaatst de container in het gewenste formaat voor uw deur. We halen hem ook weer op wanneer hij vol is. Houd de tuin schoon en bespaar jezelf heel wat ritjes naar de milieustraat. We nemen de zorgen uit handen. Zo kun jij je volledig richten op het winterklaar maken van de tuin.

Wilt u meer weten over een container huren voor tuinaval? Neem dan contact met ons op of stuur ons een bericht via de chat rechtsonder de webpagina.